Fundera noga innan!

Du sitter nog hemma nu och funderar över vilka krav det är som gäller, och vad du behöver till din papegoja. Säkert funderar du också över vad allt som allt kommer att kosta. Självklart kostar det en del! Men å andra sidan, så är det för din fågels skull, att den mår så bra som möjligt under sitt äventyrliga liv, och det vill vi ju, eller hur?


Har du tid? Passar en papegoja ditt livsmönster?

Papegojans intelligensnivå befinner sig på samma nivå som ett normalbegåvat barn i ca 3 - 5 års ålder, och känslomässigt på ett 2 årigt barns nivå. Dessutom så är en nyfödd papegoja handmatad tills den är leveransklar, vilket betyder att papegojan klara sig inte själv utan en ägare! Därför så kan du inte lämna kvar papegojan ensam hemma under den tid du är på jobbet eller någon annanstans. Det som händer är att om papegojan inte får tillräckligt med rätt skötsel och tillräckligt med stimulering, så mår den dåligt och kan få beteendestörningar såsom fjäderplockning eller att den skriker hela tiden, och det vill vi inte! Man får också räkna med att det blir daglig städning runt om buren! Papegojor skräpar ner en hel del! Så därför är det jätteviktigt att du tar din tid och funderar väldigt noga innan du bestämmer dig för att köper en papegoja! Här kommer jättebra råd att ta reda på:

 

 

Bor du i lägenhet? Okej för grannarna?

I flocken för papegojorna stort oväsen! Framför allt vid gryning och skymning. Inte bara att de pratar för mycket, utan de skriker som bara den! Därför är det viktigt innan du köper dig en papegoja, om du bor i lägenhet, att du frågar dina grannar om det är okej att du får ha en i lägenheten! Du får räkna med att papegojan kommer att vara högljudd större delen av dagen, och du kommer vara tvungen att vänja dig snabbt vid ljudnivån!

En eller två?

Papegojor är flockdjur och lever parvis tillsammans med andra av samma art. Vissa papegojarter klarar inte av att leva ensamma, och måste därför leva i par. Sen så finns det arter som man kan ha enskilt, men helst ska man ha dem i par, vilket är bäst! Det spelar ingen roll vilket kön det är, de kan leva tillsammans två och två av samma kön. Om du väljer att köpa flera stycken, så se till att du inte t.ex. köper två stycken hanar och en hona, för då uppstår det bråk mellan hanarna om vem som ska ha honan! Det kan bli dyrt med veterinärvård om de skadar varandra!

Har du råd?

Vi vet mycket väl att det kostar en hel del pengar att ta hand om en papegoja. Det vi kan konstatera är att livsförsäkringen kostar mest! Med tanken på att det ska betalas in varje månad, under tiden papegojan lever, och som sedan ska användas till veterinärbehandlingar för papegojan om den blir sjuk. Jag kan starkt rekommendera att du väljer Agria djurförsäkringsbolaget, för de är specialister på just papegojor! http://www.agria.se/

Visst är Agria dyrt, men välj det för papegojans skull! Sen så är det inte bara försäkringen som du behöver. Andra saker du behöver är en bur, leksaker för papegojor, foder, vitaminer tillbehör så som; Transportlåda, tång för kloklippning mm.

Hur stor bur?

Det som är väldigt synd som många människor gör, är att de köper en papegoja p.g.a. dess otroliga talförmåga, och sätter den i en alldeles för liten bur, vilket betyder att ägarna inte direkt har någon kunskap om papegojor. Man får tänka på att papegojor är utrotningshotade och mycket känsliga fåglar, och därför är det så viktigt att man själv som ägare har så mycket kunskap som möjligt innan man skaffar sig en papegoja, och att den får det så stort och naturligt som möjligt! Framför allt om du väljer att skaffa två stycken papegojor! Inte bara det, de ska ju må bra och trivas också...

Det man får börja med är att ta reda på vilken burmått det är som gäller, beroende på vilken papegojart du köper. Då ska man titta efter på vad L80 eller Jordbruksverket säger:

att-tanka-pa.png

Visst kan det vara svårt att hitta en bra, billig och lämplig bur för just din papegoja? Det finns många olika sidor som du kan titta på och beställa en passande bur! Här är en mycket bra svensk hemsida med rätt så billiga burar, och med mått på dessa! http://www.djurpalatset.se/

Det du också får tänka på är att buren måste vara bra konstruerad! Meningen är inte att papegojan ska skada sig eller kunna rymma! Tänk också på att deras näbb är jättestarka, och kan gnaga sönder buren om man inte håller koll! Det som rekommenderas är en voljär, som är stor och passar utmärkt för en eller två stycken papegojor!

Placering av bur?

Placeringen av buren är jätteviktig! En bra placering av en bur är ett rum där du vistas mest! En bra placering är t.ex. vardagsrummet, där i princip alla är under den större delen av tiden. Tänk också på hur du placerar buren! En olämplig placering är vid ett fönster eller vid drag. Detta kan annars leda till att papegojan blir sjuk. Köket är också ett olämpligt ställe att placera en bur, med tanken på att matos som sprids ut i köket efter matlagningen är skadligt för papegojan! 

Leksaker?

Hade du velat bo i en tom lägenhet utan TV, dator, säng osv? Det tror inte jag... Du hade nog blivit galen och deprimerad. Därför så är det jätteviktigt att papegojan är sysselsatt och aktiverad hela tiden, för att slippa beteendestörningar! Det du kan göra är att tillverka egna leksaker åt papegojan, eller köpa ett par stycken. Ett tips är att du köper ett par stycken leksaker och sedan tillverkar resten själv. Anledningen till det är att du måste byta ut till nya leksaker, alltså skifta mellan gångerna. Med tanken på att papegojan lär komma ihåg leksakerna och tröttna på dem efter ett tag, vilket du också skulle göra om du hade t.ex. en mobiltelefon som är 5 år gammal... Om du köper ett par leksaker, så köp gärna aktiveringsleksaker. Det finns olika sätt att göra leksaker på. Du kan t.ex. göra leksaker där du gömmer foder, frön eller någon frukt bit, fodergömmor finns även att köpa i djuraffärer. Det är en av de vanligaste och mest användbara metoderna jag vet, och det kan papegojan sitta och klura på en bra stund! Gör gärna också leksaker i trä, för det håller näbben i trim och dels älskar papegojan att bita sönder saker och ting!

Berikningar?

Ute i det vilda finns det mycket att hitta på och undersöka! Framför allt söker papegojorna tillsammans i flock efter föda. Därför är det så viktigt att du gör i ordning buren så att det blir så naturligt som möjligt! Samtidigt så får man komma ihåg att buren är själva sovplatsen för papegojan, så att berikningar är jätteviktigt. Framför allt miljö- och födosöks berikningar kan förebygga mycket av uppkomsten av beteendestörningar hos papegojan!

Göm lite foder överallt i buren så får papegojan jobba och leta lite efter mat, väldigt bra sysselsättning! Tänk också på att papegojan måste ha plats att röra sig i buren! Sittpinnar kan du köpa eller hämta ute i skogen. Tänk på att det ska vara grova och tjocka pinnar! Klorna får nämligen inte nå runt sittpinnen, eftersom att papegojan kan skada sig på fötterna! Placera sittpinnarna så att spillningen inte hamnar och förorenar fågelns mat och vatten, och så att fågelns stjärt inte kommer i kontakt med burens golv, mat- och vattenskålarna! Om du är rädd om dina möbler hemma så kan du placera ut lite pinnar och kartonger om papegojan är utanför buren. Tänk på att papegojor älskar att bita sönder saker och ting!

Bottenmaterial.

För burgolvet kan du använda någon form av papper, t.ex. tidningspapper. Det blir då lättare när du rengör burgolvet, för då hamnar spillningen på pappret istället. Det blir också billigare för dig med tanken på att du slipper köpa en massa bottenmaterial som t.ex. fågelsand, och kan använda reklamtidningar istället.

Bra uppfödare?

Självklart är det också viktigt att du känner dig säker och litar på uppfödaren. Kolla gärna noga efter olika papegojuppfödare och ta inte den första du ser! Jämför sedan alla uppfödare som du har hittat och ta reda på om det är seriösa papegojuppfödare! Det är inte heller fel att köpa en papegoja hos en zooaffär, men de flesta väljer att vända sig till en uppfödare. Köp aldrig från en annons om du inte får träffa papegojan och annonsören! När du väl är hos en papegojuppfödare, så är det viktigt att du tittar dig omkring och kollar hur papegojorna har det. Burarna ska vara välstädade och rena. Har de tillräckligt stora burar som uppfyller L80? Är fågeln uppsatt på CITES? Anledningen till det är för att i Sverige råder det importförbud från icke EU-land. Det är bara för att vi inte ska acceptera handel med utrotningshotade arter. Så därför är det viktigt att vi väljer att ta svenskuppfödda fåglar. Det kan bevisas genom att en svenskuppfödd fågel har fast fotring och uppfödarbevis. Uppfödarbeviset ska alltid följa med fågeln du köper! Titta också på om de har bra foder? Är föräldrarna släkt? Titta också på allmäntillståndet hos ungarna, alltså hur ungarna är, hur de uppför sig, om de ser friska ut, klara, pigga och vaksamma ögon, fräsch fjäderdräkt, hur spillningen ser ut, om de är nyfikna och pigga osv. Det får inte finnas avföring i baken (Kloaken) hos papegojan. Det är också viktigt att uppfödaren är kunnig om arten! Fråga också om du får hälsa på papegojungens föräldrar, för att se hur de reagerar, om de är trevliga, nyfikna osv. För det kan hända att papegojungen som du köper kan uppföra sig som sina föräldrar (Genetiskt) i framtiden, och därför så är det viktigt att ungens föräldrar inte är otrevliga och bits! Titta även på hur fjäderdräkten ser ut hos ungarna. Fjäderdräkten hos ungarna ska vara fräscha! Dessutom så ska det inte finnas avföring i baken på dem! Så ett tips, ställ så många frågor du kan till uppfödaren!

Har du växter hemma?

Visst är det vanligt med växter i ett hem? Om du har växter hemma så får du ta reda på vad det är för växter du har, för att det finns växter som är giftiga för papegojor! Så om du är osäker på vad som är giftigt och inte giftigt, så finns det några vanliga växter nämnda här som kan vara giftiga för papegojor.

 

  Amaryllisväxter           Azalea                        Barrträd (kådan)           Begonia

  Benjaminfikus             Chrysantemum            Fredskalla                    Gullranka

  Hibiskus                      High chaparall             Hyacinter                      Idegran

  Iris                             Kaprifol                      Kroton                          Liljekonvalj

  Liljeväxter                   Mistel                         Murgröna                      Porslinsblomma

  Pingstlilja                    Prickblad                    Påsklilja                        Tomatplanta

  Vitsippa                      Yucca Palm

 

Så om du har någon eller några av dessa nämnda växter, så bör du ta bort dem direkt om du inte vill att papegojan ska gnaga på växterna och bli allvarligt sjuk. Om detta händer så måste du åka omedelbart till veterinären!

Vardagslivets faror.

Papegojor är mycket nyfikna fåglar! Undersöka allting de ser osv. Det som de inte riktigt förstår är de olika farorna som kan uppstå hur som helst. De kommer inte att förstå farorna förens det har hänt!


Drag vid vädring: Papegojor är mycket känsliga för drag vilket kan leda till förkylning och lunginflammation.

Solgass, hög temperatur: Om papegojan inte har tillgång till skugga kan den få värmeslag.

Utrymmet mellan möbler och väggen: Papegojan kan fastna om den halkar emellan.

Bokhyllor: Papegojan kan komma bakom böckerna och inte hitta ut, beroende på hur du ställt böckerna.

Lådor och skåp: Papegojan som är nyfiken kan lätt bli instängd.

Köket: Ånga och os kan kväva papegojan.

Heta kastruller och pannor: Brännskador och drunkning.

Heta plattor: Brännskador.

Rester av diskmedel och kemikalier: Förgiftning.

Öppet fönster: Papegojan flyger ut.

WC-stol utan lock: Drunkning.

Vatten i skålar och liknande: Drunkning. Skum på ytan lurar papegojan att landa.

Fönsterrutor och glasväggar: Papegojan flyger emot. Hjärnskakning, skallfraktur och nackbrott.

Dörrar: Papegojan kläms eller krossas.

Ugn eller elektriska värmeanordningar: Brännskador.

Elektriska ledningar och stickkontakter: Ström genom gnagning.

Stearinljus: Brännskador.

Stickat och virkat: Papegojan fastnar.

Garn, snören och kedjor: strypning.

Hårda golv: Vid olycklig landning – benbrott eller bröstbensfraktur.

Fel gallerstorlek: Papegojans huvud kan fastna och skadas.

Tunn och skarp tråd: Tå- och fotskador.

Spetsiga föremål, nålar, spikar och splitter: Sticksår.

Människor: Tramprisk.

Fåtöljer, soffor och stolar: Ihjälsittning.

Gifter: Dödligt gift: Ärg, rost, kvicksilver, putsmedel. Skadligt: Blyertspennor, kulspetspennor, spritpennor, alkohol, kaffe och starka kryddor (Kryddor i allmänhet).

Växtskyddsmedel: Alla medel mot insekter eller ohyra är farliga för papegojan. Spruta aldrig växterna i fågelrummet och sätt inte heller in några besprutade växter där.

Nikotin: Rökskador, nikotin är dödligt.

Löss, ohyra: Desinficera bur, leksaker och de platser papegojan gärna håller till på, men spruta inte direkt på papegojan! Om det rör sig om fågellöss så finns det en speciell behandling mot det, men kontakta först veterinären!


Vid hemkomsten.

När du väl har gjort i ordning allting innan och köpt din papegoja, var då noga med att inte göra oväsen ifrån dig hemma! För det är viktigt att din papegojunge får det lugn och ro de första dagarna i sitt nya hem. Så var lugn hemma och skapa inga oroligheter nära buren. Viktigt att det sker en försiktig anpassning för papegojan!

Undvik!

Som jag nämnt tidigare så är papegojor mycket aktiva och nyfikna fåglar! De älskar att peta och gnaga på saker och ting! Så var noga med att papegojan inte kommer åt sådant som är giftigt som t.ex. tvättmedel, rengöringsmedel, diskmedel, blyertspennor (Bly) och annat farligt som papegojan kan få i sig! Om det är så att du använder hårspray, deodorant spray, parfym och annat liknande så undvik att använda sådant i rummet som papegojan är i! Det är farligt för papegojan att andas in!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)